Bersama Cikgu Man..


Pada 3 Januari 2010 (Sabtu), Gelanggang To`Jenai UPSi..

Ada beberapa sahabat reyok sempat turun ke gelanggang berkenalan dengan budak2 KO 2 dan 1.. Alangkah baiknye sekiranya geng2 Reyok dapat bersama pada waktu itu..mungkin banyak persoalan dapat dirungkaikan bersama “Singo Melaya”…berkongsi pengalamam dan buah fikiran adalah yang terbaik bagi merungkai simpulan yang mengelirukan kita  tentang Gayong. Kadang2 kita tidak dapat merungkai dengan jelas persoalan2 yang bermain di benak minda kita tentangnya..ia bukan suatu perkataan yang melambangkan suatu imej aliran persilatan, tetapi lebih dari itu. Mungkinkah anak gayong hari ini hanya tahu bersilat, tetapi di sebalik ilmu itu wujud sesuatu yang kita tidak mendalami atau tidak mengerti apa yang dimaksudkan, sehingga apabila orang berbicara tentang Gayong kita cuma menganga atau ternganga..fikirkan.

Advertisements

~ by suNan BonaNG on January 4, 2010.

51 Responses to “Bersama Cikgu Man..”

  1. wau…bestnye….insyallah marilah kita bersama-sama mendalami ilmu gayong ini secaara tersurat dan tersirat….

  2. insyaallah…

    pesan Pak Sahak anak angkat Mak Esah Kiai Salleh pada hamba:

    “Solat, Silat, Silap”..

  3. …satu lagi nak pesan.. tolong la cari dan baca kisah penciptaan abul basyar, Nabi Adam a.s masa mula2 dulu dijadikan..

    ..banyak kisah pengajaran, hint, qias dan ibaratnya tentang manusia di dalam kisah tu..

    …insyaallah..

  4. OBA…apa pun TQ banayk2,,kalau ada bahan2 lain uplod dlm blog boleh kite berkongsi ilmu sesama kita..takbir!! allahuakhbar…

  5. i miss ckg azman. he always gives an advices to all of us

  6. u are right…GJ

  7. it’s difficult be a teacher.. it’s more difficult if we’ve to teach not ours major or minor subject.

  8. Belum masanya hajat tuan itu ditunai. manusia …. penuh dengan impian nan rencam

  9. moh le kite ghamae ghamae ambik mane yaeng baik buaek bekai mase depai. dalae silaek nih koi dapaek banyok ghodong dae doh ngaku sdaghe poi.

    loghat orang PADAH (Pahang Kedah)

  10. wau…speaking org putih dah kuar,pahang kedah dah kuar,bile lg nak kuar speaking arab daaaaa…hahaha…apapun,marilah kite teruskan wawasan kite….

  11. Masyaallah, betapa senang dan bahgio hati ana bila mboco luahan feeling anakanda semua and watashi ngerti opo seng di storykan. Insyaallah, dengan barakah hati bodoa seng ulem, then only kito ghoti apo bondoe nak buek’an. Wish all of kito iso ncapae what seng dihajati. Amin.
    (Bahasa MINENGJAWAR- Minang; English; Jawa dan Arab)

  12. he he he..

    salam anakanda pada betara romo jet lili..

  13. Ummatan Aula Umattan Wasato…fi kulli hayyat..fi kulli zzaman..najjihu ila a’mallu jaidan hasanan…Insya Allah…

  14. MasyaAllah…………..
    huhu…

  15. Napanya disurahi ni? Ramenya ai urang basurah. Napanya ka’ini?
    Ikam dangar bebujur leh, ka’ina …. amun ditakon, batinjak kita ba’amuk ka urang kapir. batatak kita baramai.

    Ka’ina ada umur, kita barata’an ba’aruh dangan kawitan. hingkat ai kita batakon napanya kada katahuan. ka’ina …. ka’ina pang

  16. Ojo lali jojo mareng Allah!

    Ojo lali eleng mareng Allah!

    Ojo lali sampean saking Pangeran Kuwoso!

    Kesuwon kabeh!

  17. Bahasa cikgu cikgu…1 Allah 1 Malaysia

  18. Ye Betui….. 1 Allah… 1 Malaysia… 1 Masyarakat…
    Sokong Islam Anda Selamat…
    Selamatkan Diri Dulu…..!!!!

    –> nampak gaya ye… kena tubuhkan seketeriat2 jurubahasa…. mampos den nk paham kan ye….!!!!

  19. lepas ni kene tubuh panel penterjemah bahasa NusantaraTmurTengah. cg.man kene jd penel penterjemahnyee..fuhh keluaq peluh jantan..nak pham.hahaha..

  20. betui betui betui…

  21. i want to learn minengjawar language! Marang Kerapu keponden marang skeeper! hehe..

  22. Buleh wae. This is pasale we sadoe anak-anak Malaysia dan Nusantara seng di kai birth kambek our abuya and ummi.

    Boleh kita tubuhkan satu jabatan atau fakulti Bahasa Mineng Jawar.
    Wakaka…….

  23. wakaka…..
    sungguh bersungguh….
    kena wat perlantikan secara kuku besi ni..
    wakaka

  24. 1Malaysia, 1Masyarakat, Maha Esa Allah. tiada sesuatupun layak diganding atau dibanding dengan Allah.

  25. eheh.. cawangan baru fakulti bahasa..

  26. Berpeluh abang fakir terangkan! huhu..

  27. Allah..Mari 1 Allah, 1 Malaysia, 1 Gayong, 1 Operating Software…Ubuntu untuk semua…siapa berminat nak tahu apa itu Ubuntu…layari facebook saya

  28. wooo.. ubi kayu ada tak?

  29. huhuhuhu..ubuntu ubuntu ubuntu..mari mari merdekan dunia digital kita dari perampok perisian..ohhh..

  30. Ubuntu? Ibuntu? Kitabuntu? buntu aku dibuatnya!

  31. ubuntut?

  32. sebuntut buntut ubuntu sebenarnye sangat berbaloi untuk programmer seperti hamba…oh ku sayang ubuntu..ku sayang..ohhh

  33. gila punya promosi.. heh heh heh heh..

  34. hehehe…semangat tahun hirah ini..hijrah ke open source…

  35. OBA openbuntut? huhu!

  36. sama macam u, i pun dah buntu. sebenarnya apa masalah u ni sampai membuat u buntu. kalau u buntu. i cadangkan u baca 3 ayat terakhir surah al hasyar. insyaAllah hilang kebuntuan.

  37. G_J.. ko makan ubat apa sampai org tua bertongkat macam aku ni ko suruh openbuntut?

  38. enggak ada pak! saya enggak bisa makan apa-apa jamu. memang saya ini awet muda!

  39. GJ rakus. dah berubah selera ke?

  40. mampus aku! kena serangan dua hala! mana sempat nak tepis!

  41. GJ, insaflah. jangan diikut sangat nafsu tu. Semua cubaan tu. carilah yang halal.

    Imtiyaaz, penapis air halal keluaran Muslim tempatan

  42. Ubuntu halal…tiada cetak rompak…lagipun ramai orang islam yang contribute untuk perjalanan Ubuntu…Insya Allah..siapa yang berhajat nak buat kursus IT peringkat skolah dan perkenalkan perisian ini ..boleh le jemput saya untuk memberi bengkel…

  43. tidakkkk!!! abang fakircuba menangguk di air longkang!

  44. nampaknya tajuk sudah lari jauh dengan isi ya tuan Tapak Yoi? so? apa kelebihan-kelebihan Ubuntut ni tuan Tapak Yoi?

  45. ya.. apa faedahnya ubuntut ni?

  46. Pengalaman hamba…Ubuntu adalah satu platform Operating System yang menggunakan linux…fungsinye sama seperti Microsoft Windows XP dan Vista yang biasa kita gunaa…Ubuntu linux ini percuma dan satu kelebihannya adalah ia ..BUAT MASA INI…BEBAS dari serangan malicious code seperti virus, worm dan trojan horse…perkara ini terbukti di Kolej hamba kerana ramai pelajar hamba yang mengalami masalah virus pada thumbdrive TERSENYUM apabila UBUNTU mampu mengatasinya..OHHHH virus pun buntu dengan UBUNTU..

  47. Untuk keterangan yang lebih official dan berminat untuk download..layari http://www.ubuntu.com

  48. dh2… ni dh lari topik ni…. aduyai…

  49. Tajuk pasal Cikgu Azman, last-last cerita ubuntu lak

  50. biasa la, pakcik misai lelaki yang pakar dalam bidang menjual ubat..

  51. stakat kite chet dlm ni…buntu gak fasl UBUNTU..
    tapak yoi kene presnt kat geng reyok leee..bru grent..geng kite

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: